torsdag 5 april 2012

Att de inte skriver som det är??!

Denna text hittade jag i mormors Hemmet Journal tidning, de beskrev hur farliga/ ofarliga Sveriges djur var! 
Och på vargen vågade de inte skriva mycket! Och de har fel, de glömde skriva att vargen lätt kan ta "damernas" fina små hundar! Och så skriver de att det var en halvtam varg som dödade människor på 1820-talet, sist jag läste om det, vill jag minnas att det var en varg som var skadad.. Och i utlandet finns det ju vargar med rabies som dödar människor än idag, men de skrev de inte?
Och jag tycker vargen har ett väldigt tamt beteende, men de är klart, kommer inte vargen när de står med en "klicker" och en korvbit så är de ju klart att vargen inte är tam! Eller?? 
Vargen som tog Ester var ca 100meter från min farfar, och en "vild" varg hade varit flera kilometer bort redan när de stängt igen bil dörren och börjat gå in i marken! Men inte då! Är inte det ett tamt beteende att vargen är kvar ca 100meter från min farfar och provdomare, trots att de står och små pratar? 
Då undrar jag vart de drar gränsen mellan tam och vild varg!? 
Räknar de kanske att en tam varg är när den kommer till en när man ropar? Eller när den kommer och äter ur handen på dig? 

För mig är en tam varg just en sådan som tog livet av våran kära Ester, och vargar som rör sig inne i bebyggelse, eller går efter mammor med barnvagn för att de har med sig sin sällskaps hund.. En vild varg för mig är en varg som man aldrig ser, men som man kan se spåren efter, så som kadaver, spillning o.s.v. 

Jag vet inte var ni drar eran gräns mellan tam och vild varg, men där går min! 
Sedan har de kommit på idéen att det ska finnas 450vargar! Visst de kanske har tänkt på vargens bästa, men de har då fan inte tänkt på konsekvenserna bakom sina beslut.. Att vargen gör så att jaktkulturen sakta dör ut, och att löshundsjakten bara är ett minne blott. Varenda jakthund kommer bli rödlistade och utrotnings hotade!
Att dessutom samerna kommer få sluta med sin rennäring är också ett kulturarv som vi kommer gå miste om! Och jag kan som alla vargkramare, tycka att vargen är ett vackert djur, en enormt bra jägare och maktfullt djur, men man måste väga våg skålarna och se vad som väger tyngst... Att ha varg och förstöra nöjet för närmare 300 000 människor, och på köpet utrota vissa hundraser, eller att ta bort vargen och låta vargkramarna åka till djurparken för att få träffa och se dem!!
Jag lär lätt rösta på alternativ två- HA ENBART VARG I DJURPARKER!!!!!!!! Så kan de som vill se och hälsa på vargar göra det! Så kan vi som vill kunna röra oss i skog och mark göra det, utan att behöva fundera på om en varg kommer bakom nästa gran, eller om jag ska slippa det.

För jag vill inte komma hem med en död halväten hund i en plastsäck till familjen och säga, vargen hann i kapp... Det är den största skräcken.
 (Och för att slippa höra att hunden likväl kan bli överkörd/drukna, säger jag att vägar/vattendrag går att bevaka med passkyttar plus att du ser på GPS:en var hunden är på väg, och kan genskjuta hunden. Varg ser du inte på GPS...)

// ♥Emelita

4 kommentarer:

 1. Håller med dig! Vargen som sågs här nere i feb när vi hade snö, är kvar. Man har sett spår nu i snön som kom i ungefär samma område som sist. Det är mellan våra 2 jaktmarker med några mil mellan bara, vilket inte är kul.

  Hur mår Elsa??

  Önskar dig o din familj en Glad Påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Glad Påsk till er! :)

   Vi hade en varg i kring här för ett tag sedan, men det har varit precis tyst om det nu.. Det är aldrig roligt att veta att de finns varg i närheten, man blir på hel spänn hela tiden! :(

   Elsa var skendräktig, så det blev inga valpar! :(

   Radera
 2. Trist med Elsa men så kan det bli. Jag väntar med Tyra till hösten, hon har inte löpt ännu och det blir sent att sälja valpar. Skall ha en finsk hane tänkte jag för att få in nytt blod i Sverige.
  Du kanske läste om Vilja. Hon smet ju och drev klockrent 75-80 min första gången hon var lös....vilken höst det blir :-)

  SvaraRadera
 3. Ja jag läste om det, ofta så driver de ju som bäst, när de inte får! :P

  SvaraRadera