söndag 12 februari 2012

Riktigt sant! :)

Jag är medlem i många olika sidor på Facebook, och i en grupp så skrev en person detta smarta inlägg! Jag vet inte om han vill att hans namn näms här, men han är med lem i gruppen: Nordiska Jägareförbundet. En riktigt intressant grupp faktiskt, kanske just för att de har samma åsikt som jag i varg frågan. Här kommer i alla fall hans inlägg, som enligt mig är det bästa av dem alla.. För man får förståelse samtidigt som man inte retar upp fler än nödvändigt, som jag själv är fruktansvärt bra på, önskar att jag kunde haft samma lugnande förmåga som denna person!

"Djuret varg väcker för mig inga som helst känslor. Möjligtvis viss beundran över dess effektivitet som rovdjur och jägare. Men när människor behandlas och bemöts på ett empatilöst sätt och blir klappade på huvudet, och dess rädslor blir förlöjligade och tillintetgjorda så händer det faktiskt en del inom mig.
Jag har under lång tid följt debatten på båda sidor, och försökt bilda mig en så objektiv uppfattning som möjligt. Men ju mer oresonlig debatten blivit och ju mer jag känner att det inte är enbart en djurarts väl och ve som styr, utan ett motstånd för det jag är och står för som verkar vara det primära målet. Så vill jag belysa hur jag ser på rovdjurssituationen. 
Jag är själv jägare och då även löshundsjägare. Så många gånger har jag känt de starka strömningar av förakt, oförstående och hat som slår emot mig i forum som dessa. När det exempelvis skrivs att man ska jagas och skjutas, och det blir påhejat av flera, så tror jag inte att jag överreagerar.
Att vargen är en enastående jägare och en av våra toppredatorer är helt klarlagt. Och jag tror inte att det är det fysiska hotet som är det primära som människor känner i de områden vargen är starkt etablerad. Utan rädslan över att livsstilen med jakt, hundar, jaktprov och allt socialt runt detta som faktiskt är en stor del av vad livet kretsar kring, utöver jobb och familjeliv när man lever på landsbygden, faktiskt blir starkt inskränkt eller helt omöjliggjort med överetablerade vargpopulationer inom begränsade områden. Jag vet även att många tycker att det är bara att anpassa sig, för naturen skall få ha sin gång. Och jag vet också att det är svårt att försvara en livsstil som innehåller dödande. Men det är trots allt inte mer olagligt att jaga än att köpa sitt kött och sin mjölk på ICA. Och människans påverkan på naturen har varit närvarande så länge det funnits människor på skandinaviska halvön.
En annan sida av myntet är att om hela Sverige inom en 10 års period har samma situation som mellansverige så kommer flera av våra jakthundsraser, såsom drever, jämthund, gråhund, hamiltonstövare, finnstövare med många flera, vara raser som minskat i numerär så pass att de är att betrakta som rödlistade. Redan nu har användandet av löshund minskat drastiskt i de tätaste områdena. Och många tidigare hundmänniskor väljer att inte köpa och träna en ny hund när den gamla gått bort.
För många i detta forum verkar det vara okänt att det största flertalet vargar i Sverige befinner sig inom en mycket begränsad yta av Sverige, och därför börjar det bli riktigt trångt och mycket ont om bytesdjur i dessa regioner. Och ett sånt tillstånd är inte mångfald. Det är ett tyst tillstånd. 
Det framhålls även med jämna mellanrum att det bara är ett fåtal "rednecks" som skriker högt. Men då bör man ha i minnet att det för en tid sedan klubbades i sveriges riksdag med 85% majoritet, att vi ska ha en livskraftig vargstam om 210 djur, som skulle förstärkas genetiskt och även förvaltas genom jakt för att hållas på denna nivå. Formen för jakten kan alltid diskutera, men faktum kvarstår att stammen skulle hållas omkring 200-300 djur. Denna uppgörelse har nu blivit beskuren på 2 av 3 ben. Och är enligt mig inte längre att betrakta som rättfärdigt demokratiskt fattat beslut.
Om jag ska gå tillbaka till just rädsla, så är det inget annat än ångestkänsla i olika grader. Och att säga till en individ som exempelvis har höjdrädsla, torgskräck eller spindelfobi, att det är bara att anpassa sig och sluta tramsa, eller ännu mer drygt och föraktfullt, du behöver utbildas, för du förstår inte ditt eget bästa och avfärda samma individ som mindre vetande, och i avsaknad om insikt om den miljö den lever i är den högsta formen av människoförakt."

Så jag ger denna person en stor applåd att lyckas med det som jag inte lyckas med alls! Vi behöver i vargfrågan sådana som med ord mer kan förklara utan att hetsa upp sig (som jag)! Jag hetsar upp för att känslorna som vargen väcker inom mig är rent skärt jävla förakt, visst de är vackra djur det kan jag inte ljuga om, de är kraft fulla och har under många år varit en symbol för styrka osv.. (kolla indianer t.ex.) Men efter att ha förlorat en älskad familjemedlem så är förakten och hatet ett faktum, och bättre blir det inte när de kör över människor och plågar vargen med att söva och flytta dem hela tiden.. Och det gäller inte bara för att det är varg, det kvittar vilket djur som de skulle flyttat då många gånger... 

Emelita♥

6 kommentarer:

 1. Jag säger bara det 10p av 10 möjliga... hade jag kunnat skriva så själv hade jag gjort det man mina hat känslor för detta rovdjur är stora att jag nästan skakar när jag försöker lugnt och sansat skriva detta bara. jag har flera bekanta som fått sina hundar uppätna och sargade av vargen och som jag skrivit förr, hunden är ju människans bästa vän och för många en medlem av familjen jag har själv en Smålandsstövare som jag tillbringat många härliga dagar med i skogen och många harar har fått sätta livet till men det tycker jag är ett av naturens skafferi,men tyvärr så har jag inte jagat på 4 år pga. rädslan av att få min livskamrat slaktad av vargen Vargen får gärna ta mej men då ska han få kämpa först men han ska inte få ta min hund...Bengt

  SvaraRadera
 2. Håll hunden kopplad och sluta gnäll

  SvaraRadera
 3. vad fick du luft ifrån?
  jag skäms att skriva anonymt!
  Isak

  SvaraRadera
 4. Ja man önskar verkligen att man kunde ha nerverna att kunna skriva så, Bengt! :)

  Och du som är anonym och Tycker vi ska hunden kopplad, ja, du ska nog tänka till lite först.. Om du inte riktigt uppfattat det så är jakten en livsstil, precis som de som gillar mode eller sportar! Och till jakten hör löshund! Thats it!

  SvaraRadera
 5. Ska du vara med på någon taxklubbsutställning framöver?

  SvaraRadera
 6. Oje, det vet jag inte.. Inget som är in planerat i alla fall. Elsa ska ju ha valpar och ag vet inte om farmor och farfar ska ut med sina något..

  SvaraRadera